Thu. Sep 28th, 2023

  Minggu Acara Perniagaan Meet in Malaysia @ Malaysia (MIM @ MBEW), yang dicipta oleh Biro Konvensyen & Pameran Malaysia (MyCEB), akan kembali buat kali ketujuh dengan matlamat utama membincangkan topik penting sekitar mereka bentuk semula acara perniagaan. Acara yang dijadualkan berlangsung di Pusat Dagangan Dunia (WTC) di Kuala Lumpur dari 29 Ogos hingga 1 September 2022, dijangka menarik lebih 700 hadirin, serta media terkenal, penceramah antarabangsa, pembeli, eksekutif persatuan, dan wakil daripada industri berkaitan.

  “Dengan tema “Membentuk Semula Acara Perniagaan”, beberapa topik penting yang akan dipaparkan ialah mengenai kepelbagaian, ekuiti, rangkuman, kemampanan & UNSDG, dan kumpulan bakat, antara lain. Selepas lawatan kami ke Jakarta pada bulan Jun, saya berbesar hati untuk berkongsi bahawa kami akan menyaksikan pemeteraian Memorandum Kerjasama (MoC) antara Pihak Berkepentingan Industri Malaysia dan Indonesia. Perkongsian strategik ini menyasarkan untuk membina hubungan yang lebih rapat dengan rakan sejawatan Asia kami berdasarkan kemasyarakatan dan meneroka peluang baharu untuk meningkatkan pasaran acara perniagaan di rantau ini,” kata Dato’ Sri Abdul Khani Daud, Ketua Pegawai Eksekutif MyCEB.

  Acara utama minggu ini ialah persidangan sehari penuh yang akan dipengerusikan oleh YB Dato’ Seri Hajah Nancy binti Shukri, Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan. Pameran BE Xchange B2B, bengkel kemampanan dan perbincangan meja bulat tentang strategi perniagaan melengkapkan elemen lain. Pada tahun ini, akan berlaku anjakan ketara dalam pendekatan kemampanan acara itu, termasuk usaha mengurangkan sisa makanan, mengelakkan plastik sekali pakai, mengurangkan pelepasan karbon, bekerjasama rapat dengan organisasi bukan untung dalam inisiatif pemacu makanan, mengambil bahagian dalam CSR program dengan Zoo Negara, dan bekerjasama dengan Kloth Malaysia untuk mencegah pembuangan sampah pakaian yang tidak diingini. Malah, semua cagaran acara itu akan dikitar semula dan mesra alam. Selain itu, MyCEB telah bekerjasama dengan Global Destination Sustainability Movement dan Urbanice Malaysia untuk menerapkan kemampanan dalam DNA industri acara perniagaan.

  Penceramah semasa persidangan itu akan mewakili semua persatuan acara perniagaan antarabangsa utama seperti Persekutuan Pameran dan Konvensyen Asia (AFECA), Majlis Acara Perniagaan Malaysia (BECM), Destination International (DI), Persatuan Kongres dan Konvensyen Antarabangsa (ICCA), Persatuan Penganjur Kongres Profesional Antarabangsa (IAPCO), Persatuan Pameran dan Acara Antarabangsa (IAEE), Persatuan Penganjur & Pembekal Konvensyen & Pameran Malaysia (MACEOS), Persatuan Eksekutif Persatuan Malaysia (MSAE), Persatuan Pengurusan Konvensyen Profesional (PCMA). Persatuan Global Industri Pameran (UFI), Kesatuan Persatuan Antarabangsa (UIA), dan akan menerima sokongan daripada semua biro konvensyen negeri di Malaysia serta M&C Asia dan BERNAMA sebagai rakan media rasminya.

  Matlamat MIM @ MBEW 2022 adalah untuk meningkatkan profesionalisme dengan daya tahan dengan memupuk pembinaan hubungan dan pertukaran pengetahuan untuk menggiatkan semula ekosistem acara perniagaan Malaysia. Dengan tumpuan pada kemampanan dan pendigitalan, acara ini mempersembahkan trend terkini, amalan terbaik dan kajian kes. Seiring dengan mempromosikan kebolehcapaian Malaysia kepada sebahagian besar penduduk dunia, tarikan pelancongan, infrastruktur canggih, dan hospitaliti terkenal negara, ia juga akan mempromosikan Malaysia sebagai lokasi untuk perhimpunan perniagaan antarabangsa.

  Dengan semua komponen penting ini, MyCEB menjangkakan bahawa MIM @ MBEW ke-7 akan dapat meningkatkan industri acara perniagaan. Sila layari https://mbew2022.com/ untuk butiran lanjut dan untuk mendaftar untuk acara tersebut.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *