Fri. Sep 29th, 2023

  Buat pertama kalinya, TV3 memperkenalkan siri pertandingan realiti serba baharu dengan idea lakonan – skrin dan cabaran fizikal melalui FIT FOR ACTION untuk mendedahkan pelakon dan pelakon Malaysia yang serba boleh.

  Bermula pada 3 September 2022, FIT FOR ACTION akan disiarkan setiap hari Sabtu jam 10:00 malam. dan disiarkan secara langsung di laman web portal www.tonton.com.my. Awal Februari 2022, uji bakat peserta telah diadakan, dan hasilnya agak positif. Melalui halangan pada skrin dan fizikal, 12 peserta yang dipilih dengan teliti—6 lelaki dan 6 wanita—telah dinilai berdasarkan kemahiran fizikal, emosi dan lakonan mereka dalam genre yang berbeza.

  Menurut Puan Nini Yusof, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, Rangkaian Televisyen Media Prima, “FIT FOR ACTION bertujuan mencari pelapis pelakon yang berkualiti dan berkebolehan untuk membawa kepelbagaian watak. Permintaan terhadap drama dan filem sangat tinggi dan ini menjadi cabaran kepada ramai pengarah dan penerbit untuk mendapatkan pelakon yang sesuai untuk menjiwai drama atau filem mereka. Dengan adanya program realiti FIT FOR ACTION ini, ia dapat membuka ruang kepada industri seni hiburan untuk mengambil pelakon-pelakon serba boleh untuk mewarnai layar mereka dan secara tidak langsung dapat meningkatkan kualiti kandungan drama serta filem tanah air.”

  Fahrin Ahmad dan Hunny Madu sebagai Hos FIT FOR ACTION

  FIT FOR ACTION boleh membantu komuniti artistik negara dalam mencari pelakon lelaki dan wanita terbaik. Mereka mesti mempamerkan tahap disiplin diri yang tinggi di samping mempunyai ingatan yang kuat untuk skrip dan menunjukkan persembahan yang baik. Selaras dengan matlamat program untuk mencari pelakon yang boleh menyesuaikan diri dan sentiasa bersedia untuk sesuatu pekerjaan.

  Hari ini bertempat di Studio 1, Glenmarie, telah berlangsung sidang media bagi mendedahkan 12 pesaing yang telah dipilih untuk bertanding dalam siri realiti terbaru TV3, FIT FOR ACTION. Syahmie (Syahmie Thsa’qeef, 28), Marc (Ahmad Syahmie, 23), Amanda (Amanda Tan, 29), Zooey (Zubaidah Mohd Amir, 29), Amir (Amir Mirza, 24), Kavita (Kavita Gnanesageran, 34) , Muaz (Muaz Zabir, 25), Lisa (Erne Marina Ainalisa, 28), Aidil (Aid (Danish Hakim, 19 tahun). Siapakah diantara mereka yang bakal membawa gelaran pelakon versatil Malaysia?

  12 peserta yang terpilih ini amat bertuah kerana berpeluang bekerjasama dengan Heykal Hanifah, Aziz M. Osman, dan Ellie Suriaty di samping jurulatih fizikal (jurulatih kesihatan), Nana Al-Haleq, yang bertindak sebagai Juri Cabaran Fizikal. Ketiga-tiga pengarah ini mempunyai banyak kepakaran dalam pembikinan drama dalam aksi keras, kekeluargaan, seram, komedi romantik, dan beberapa genre lain. Hakikatnya Datuk Yusof Haslam, pembikin dan penerbit filem legenda yang pernah membuat drama dan filem blockbuster dalam pelbagai genre, menjadi juri tetap bagi rancangan realiti ini menjadikannya lebih mengujakan.

  Fahrin Ahmad, pelakon dan pengacara, dan Hunny Madu, pengacara radio, penyanyi dan pelakon, telah dipilih untuk mengetuai FIT FOR ACTION ini. Kedua-duanya adalah peguam serba boleh yang berpengalaman dalam pelbagai profesion. Program realiti ini turut disertai juri jemputan yang mahir setiap minggu untuk menilai bakat peserta antaranya Dato’ Aaron Aziz, Erra Fazira, Farid Kamil, Nabila Huda, Datuk Tarmimi Siregar, dan Janna Nick.

  Juri FIT FOR ACTION

  Setiap episod akan menyertakan video cabaran pada skrin yang mesti dilengkapkan oleh peserta. Pengarah dan penerbit akan memberikan mereka lakon layar supaya mereka boleh melakukan adegan dengan betul. Untuk tujuan penghakiman, peraduan akan dirakam video, disunting dan dihasilkan sebagai drama 3 minit pantas. Mereka juga akan menyiarkan versi penuh video cabaran mereka ke saluran Youtube TV3Malaysia.

  Dengan Dutch Lady dan Centrum sebagai penaja, FIT FOR ACTION diberi kehidupan baharu. Selain itu, kehadiran Hot FM sebagai rakan radio rasmi, bersama Xtra dan Oh Bulan, menghidupkan rancangan realiti ini sebagai rakan maya.

  Dutch Lady Milk Industries Berhad dan Media Prima berkolaborasi buat pertama kali dalam rancangan TV, FIT FOR ACTION. “Kami amat teruja dengan kolaborasi ini dan menyokong sepenuhnya dengan objektif rancangan Fit For Action yang mengetengahkan tentang kepentingan kesihatan fizikal dan mental yang selaras dengan kempen Dutch Lady untuk mengambil kembali pagi anda. Bagi penonton TV3 dan peminat aktiviti kecergasan, jangkakan pelbagai kejutan sepanjang rancangan tersebut. Nantikan Fit For Action di TV3 bermula 3 September,” kata Imun Lim, Pengarah Pemasaran, Dutch Lady Milk Industries Berhad.

  12 peserta FIT FOR ACTION

  Kemunculan sulung siri realiti FIT FOR ACTION ini dijangka dapat mengukuhkan perniagaan perfileman semasa yang amat memerlukan pelakon yang mempunyai pelbagai kemahiran. Jangan lupa menonton TV3 selama enam minggu, bermula pada 3 September 2022, setiap Sabtu jam 10:00 malam untuk mengetahui lebih lanjut tentang FIT FOR ACTION. Untuk pembuka perbualan media sosial, gunakan hashtag #FitForAction.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *