DALAM ‘HEAT’ TERBARU, ALYPH MENGHADIRKAN KEHANGATAN SEPENUH HATI

Penyanyi rap serba boleh asal Singapura, ALYPH, kini memikat peminat dengan projek terkininya yang berjudul ‘HEAT’. Single ini merupakan hasil karya kedua ALYPH untuk tahun 2023, setelah pelancaran single sebelumnya, ‘CHECK’, pada bulan Februari.

Sama seperti dalam ‘CHECK’, ‘HEAT’ menceritakan cerita kehidupan sehari-hari ALYPH. Namun, dalam lagu terbarunya, ALYPH merenungkan ruang fikir seorang pejuang hip-hop yang telah mencapai kejayaan cemerlang.

Walaupun berada di puncak kejayaan, terkadang kita perlu berhenti sejenak dalam perjalanan kehidupan. ALYPH ingin menyatakan bahawa berada dalam keadaan tenang dan mendiamkan diri bukanlah perkara yang negatif. Yang lebih penting adalah bagaimana kita teruskan langkah ke hadapan, menyimpan tenaga sehingga ia diperlukan pada waktunya.

Dalam usaha untuk menyebarkan mesej ini, ALYPH akan menganjurkan konsert eksklusif yang pasti memukau peminatnya. Mari sertai kami dalam konsert yang bakal berlangsung, dan bersama-sama kita merasai kehangatan ‘HEAT’ secara langsung! Jom sertai kami dalam persembahan muzik yang mengasyikkan ini dan sambut kehangatan dalam ‘HEAT’ oleh ALYPH.

 

HEAT ialah tentang mencari tenaga selepas berehat untuk seketika,” jelas ALYPH. “Ini adalah perkara biasa – setiap kali saya mahu pergi bekerja, atau melakukan sesuatu, saya perlu diberikan semangat, untuk bersiap sedia buat hari tersebut.”

Walaupun tajuknya mungkin menggambarkan sesuatu yang panas, ‘HEAT‘ seumpama kereta laju yang menelusuri persekitaran yang tidak dikenali. Setiap hari menawarkan sesuatu yang baru buat ALYPH – dia perlu membawa kehangatan, tetapi dia mesti melakukannya dengan tujuan yang betul.

“Tuhan menguji / mental pernah trip / badan pernah trip/ tapi aku switch / get a grip,” nyanyi beliau dalam rap Bahasa Melayu dengan selingan piano dan rentak ‘trap’. Garis ini menjelaskan bagaimana beliau melihat ujian kehidupan sebagai ujian keyakinan dan kewaspadaan. Malah apabila dia keletihan, dia harus melatih dirinya untuk menukar tenaganya supaya meningkat kembali untuk langkah seterusnya.

Kemudian di dalam lagu, beliau mendedahkan bahawa tenaga beliau datang daripada semangat serta keinginan seseorang yang pernah bermula dari bawah atau “rookie energy”, seperti yang beliau sebut dalam ayat permulaan – even as he continues to perform at the top of his game. “Ini bukan tentang membuktikan diri kepada sesiapa. Ia adalah tentang tidak mahu menjadi selesa kerana sentiasa ada sesuatu yang lebih besar yang saya mahu capai untuk diri sendiri,” katanya.

“Ada banyak lagi yang boleh saya sumbang kepada ruang dan industri ini, lebih banyak cerita yang boleh saya ceritakan dan lebih banyak orang yang boleh saya capai. Tiada ‘tujuan’ tertentu yang saya mahu kecapi. Saya hanya mahu menjadi lebih besar dan lebih baik.”

Bagi peminat ALYPH, mereka boleh mengharapkan lebih banyak lagi daripada bintang ini sesuai dengan perancangan yang ada di balik tabir. Walaupun ‘HEAT’ hanyalah single kedua buat tahun ini, terdapat banyak lagi yang akan muncul.

“Ia berasa seperti saya sedang berlatih secara konsisten dan diam,” dedah beliau. “Sekarang, saya bersedia untuk menunjukkan kepada dunia apa yang saya boleh lakukan.” Pada tahun 2023, ALYPH membawa kehangatan yang hebat secara santai dengan hasil luar biasa.

Video muzik untuk HEAT akan berada di YouTube pada 22 September, 9 malam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *