Wed. May 22nd, 2024

Peristiwa tragis di negara kita telah mengejutkan dan meruntuhkan rakyat Malaysia. Ia memberi kesan tidak langsung kepada negara dan bertindak sebagai amaran bahawa malapetaka boleh berlaku secara tiba-tiba. Program terbaharu TV3, The Court File, akan membawa penonton melalui kronologi kes yang dahsyat, hebat dan berprofil tinggi yang sebelum ini mendapat perhatian ramai media.

Program dokumentari ini bakal bersiaran bermula pada 17 Mei 2023, setiap hari Rabu pada pukul 9.00 malam. Fail Mahkamah diketuai oleh Mohd Said Abdullah Thani & Mohd Azri Atan selaku Penerbit Eksekutif dan Muhamad Hanif Sulhi Hassan sebagai Penerbit.

Program ini bakal memukau penonton dengan pandangan yang lebih mendalam tentang beberapa prosiding dari perspektif undang-undang tentang kes-kes yang sensasi dalam sejarah di Malaysia yang pernah dibicarakan. Fail Mahkamah turut menampilkan laporan atau status terkini daripada Mahkamah Keadilan khas untuk penonton setia TV3.

Kes yang mengimbas kembali suasana bilik mahkamah akan menjadi lebih menarik dengan laporan khas di mana wartawan perlu turun padang untuk meninjau semula kes yang telah diselesaikan. Penyiasatan jenayah dan tragedi yang popular ini ditunjukkan dengan infografik yang menarik bagi memudahkan lagi penonton untuk memahami.

Setiap episod akan memberi tumpuan kepada kes tertentu seperti kes syariah, kes bertaraf antarabangsa dan kes siasatan jenayah yang tidak dapat diselesaikan menerusi temu bual dengan ulasan pakar bertujuan untuk memberikan gambaran secara menyeluruh. Antara kes-kes yang bakal dibicarakan adalah kes Sosilawati, Nurin Jazlin, Sharlinie, Canny Ong, Suzaily Mokhtar dan tragedi yang menyayat hati seperti insiden Highland Tower dan Kampung Tanduo, Lahad Datu.

Jangan ketinggalan untuk saksikan Fail Mahkamah menerusi TV3, bakal bersiaran pada 17 Mei 2023 setiap hari Rabu pada pukul 9.00 malam atau strim langsung secara definisi tinggi di www.tonton.com.my. Untuk mendapatkan info terkini tentang drama kegemaran anda, layari laman sosial Facebook, Twitter, YouTube dan Instagram TV3 iaitu @TV3Malaysia.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *