Lagu Adrianna Cinta “Semesta” Memiliki Versi Bahasa Melayu dan Mandarin

Label hiburan tanah air, Rocketfuel Entertainment dan Sony Music Malaysia berkolaborasi untuk mencipta runut bunyi untuk drama bersiri X-Changed, yang menampilkan Arfie Shah sebagai Khalif, Joey Long sebagai Lilian, Dato’ Rosyam Nor sebagai Yakob, dan Marisa Yasmin sebagai Mariam.

Adrianna Cinta, seorang penyanyi muda yang semakin dikenali, baru-baru ini melancarkan single terbarunya yang berjudul “Semesta”. Lagu ini mengisahkan perjalanan seseorang yang sedang mencari dan mengenali dirinya sendiri, sambil menghadapi tekanan dan krisis dalam hidupnya.

Adrianna menjelaskan, “Semesta bercerita tentang seseorang yang sedang berjuang dengan dirinya sendiri, sering merasa sedih dan menangis di waktu malam, dan berharap semuanya akan berakhir ketika pagi tiba. Dia berharap semesta akan memberinya petunjuk untuk melalui kehidupannya.”

Adrianna turut mengungkapkan cabaran utama dalam penulisan lagu ini, yang melibatkan keputusan untuk menonjolkan kisah karakter utama dalam drama “X-Changed” yang sedang mengalami perjuangan dalam memahami dirinya sendiri, termasuk menghadapi masalah seperti kemurungan.

Proses penulisan lagu “Semesta” berjalan dengan cepat, dengan Adrianna mengambil kesempatan untuk memuji bantuan Farouk Roman, komposer lagu ini. Dia mendedikasikan waktu 30 minit di studio untuk merakam lagu ini, menjadikannya salah satu proses rakaman paling cepat dalam karier nyanyiannya.

Lebih istimewa lagi, runut bunyi untuk drama bersiri X-Changed ini bukan sahaja mempunyai versi Bahasa Melayu namun ianya turut mempunyai versi Bahasa Mandarin berjudul 迷雾 (Fog) yang dinyanyikan Joey Leong yang merupakan salah seorang pelakon untuk drama bersiri ini.

Menurut Joey, cabaran utama dalam merakam lagu ini adalah bagaimana beliau mahu menyampaikan lagu ini dari wataknya sendiri, Lilian.

“Saya perlu mengambil sedikit masa untuk mendapatkan emosi yang betul sebagaimana saya gambarkan penceritaan lagu dan juga keseluruhan drama bersiri ini.”

Joey juga menyatakan beliau hampir menitiskan air mata kerana lirik dan lagu tersebut sangat dekat dengan dirinya. Selain itu, beliau berasa sangat gembira kerana pihak produksi telah memilihnya untuk menyanyikan lagu ini.

“Saya merasakan lagu ini sangat istimewa. Jadi, saya sangat-sangat berterima kasih kepada pihak produksi kerana memilih saya untuk menyanyikan lagu ini.” kata Joey.

Sepanjang pembikinan lagu ini juga segala-galanya turut mudah dan kerjasama bersama Farouk Roman memudahkan lagi proses rakaman yang dilakukan dalam versi Mandarin.

Untuk makluman, lagu Semesta & 迷雾 (Fog) bakal dilancarkan pada 28 Jun 2024 dan juga boleh dimuat turun melalui iTunes dan dinikmati melalui semua platform digital seperti Apple Music, Deezer, KKbox, Spotify, YouTube dan YouTube Music pada hari yang sama. Manakala, lirik video Semesta dari Adrianna Cinta akan ditayangkan secara rasminya pada 28 Jun 2024 bermula jam 9 Malam pada saluran YouTube Adrianna Cinta Vevo dan Fog dari Joey Leong pada saluran YouTube Rocketfuel Entertainment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *