Sat. May 25th, 2024

Dato’ Dr Zulkafperi Hanapi ialah doktor yang menyediakan rawatan khusus seperti proloterapi untuk melegakan sakit lutut, buku lali, tumit, tapak kaki, siku, bahu, dan belakang, antara sendi-sendi lain. Keluarga dan Surgery Cawangan Pelangi Square Damansara adalah sebuah klinik di mana beliau menawarkan rawatan khusus untuk membantu individu yang memerlukan.

Beliau telah melihat hasil yang luar biasa menggunakan Prolotherapy sejak 10 tahun yang lalu. Beliau telah merawat beribu-ribu pesakit menggunakan Prolotherapy dengan hasil yang positif. Sebagai seorang doktor perubatan yang bertauliah, beliau menggunakan Prolotherapy dengan beribu-ribu pesakit yang bergelut dengan sakit belakang, sakit pinggul, sakit leher, sakit buku lali, sakit bahu, sakit siku, sakit lutut, sakit buku lali, sakit tumit, sakit kaki, sakit kepala dan lebih untuk membantu mereka mengelakkan pembedahan dan meneruskan hidup tanpa kesakitan.

Ketidakstabilan sendi dalam pengalaman Dr Zul lazimnya merupakan punca kepada banyak penyakit kronik yang menyakitkan dan arthritis. Proloterapi boleh menstabilkan sendi dan menghilangkan kesakitan dan perkembangan degenerasi.

Apa itu prolotherapy? prolotherapy ialah prosedur perubatan yang ramai pesakit akut dan kronik, serta atlet yang mengalami kecederaan sukan, beralih kepada kerana ia digunakan sebagai alternatif kepada pembedahan, artroskopi, suntikan kortison, anti-radang bukan steroid dan/atau penggunaan kronik. daripada ubat sakit narkotik. Prolotherapy merangsang badan untuk membaiki kawasan yang cedera yang menyakitkan apabila proses penyembuhan semula jadi badan tidak dapat melakukan kerja itu sendiri. Dalam kebanyakan kes, ubat anti-radang yang biasa ditetapkan dan langkah yang lebih drastik seperti pembedahan, penggantian sendi, suntikan kortison dan terapi lain mungkin tidak membantu, dan sering menghalang atau menghalang proses penyembuhan.

Sesetengah doktor Prolotherapy menggunakan perengsa kimia ringan, seperti fenol, guaiacol atau asid tannic, untuk mencetuskan proses penyembuhan. Bahan-bahan ini melekat pada dinding sel di mana sahaja ia disuntik, menyebabkan kerengsaan yang merangsang proses penyembuhan reaktif badan. Yang lain lebih suka menggunakan agen chemotactic, terutamanya natrium morrhuate, asid lemak yang diperoleh daripada minyak hati ikan kod dan proliferan ini menarik sel imun terus ke kawasan yang disuntik.

Setiap orang mempunyai masa penyembuhan yang berbeza. Iaitu, sehingga kesakitan dan fungsi menjadi normal dan tanda-tanda ketidakstabilan dan disfungsi sendi tidak lagi dikesan. Bagi sesetengah orang hanya satu suntikan diperlukan dan orang lain memerlukan beberapa. Suntikan berulang dilakukan antara 1 dan 6 minggu bergantung kepada proses penyembuhan.

Pada 13 November 2022, Dato’ Dr Zulkafperi Hanapi telah memberikan rawatan sendi percuma prolotherapy untuk golongan rentan dan yang memerlukan di daerah Tanjong Karang. Kepakaran yang ada pada Dr Zul di gunakan untuk memberi khidmat kepada penduduk. Dr Zul bukan biasa-biasa dalam diam kerna mempunyai bakat dan kepakaran yang amat diperlukan oleh semua penduduk dan rakyat selain sebagai seorang pemimpin yang hebat.

Pada malam rawatan ketika itu bersama Dato Dr Zulkafperi atau dikenali Dr Zul berlakunya suatu keajaiban sehingga menitis dan mengalir air mata Pakcik yang telah dibantu oleh Dr Zul  kerana sakit yang di alami yang begitu lama telah sembuh dengan keajaiban Allah s.w.t dengan kaedah rawatan Dr Zul.

Walaupun dengan kesibukan berkempen atas Parti Perikatan Nasional namun tekad untuk membantu penduduk Tanjong Karang tetap menjadi pilihan hati Dr Zul. Jika Kesihatan dan keselamatan adalah keutamaan yang sepatutnya di dahulu kan. Jika kita sihat maka semua Pekerjaan seperti beribadah, berniaga,  bersukan dan pelbagai aktiviti dapat di laksanakan dengan baik. Tunai kan hak ke atas tubuh badan kamu agar senantiasa dapat melaksanakan kebaikan dan manfaat kepada diri sendiri dan orang lain.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *