Vanessa Reynauld Kembali Dengan Single Baharu ‘Erti Rindu’

Sejak melancarkan kerjayanya sebagai artis rakaman, Vanessa Reynauld dengan cepat mendapat populariti. Dengan pengikut media sosial yang ramai, Vanessa telah memikat peminat dengan bakat luar biasa dan vokal yang memukau. Dedikasi dan kerja kerasnya diakui apabila memenangi anugerah Artis Baru Terbaik di Anugerah Industri Muzik berprestij pada 2022. Kini, Vanessa kembali dengan single baharu, “Erti Rindu,” lagu balada penuh jiwa yang dihasilkan sepenuhnya oleh Affan Mazlan, direka untuk memikat peminat muzik tempatan.

Lagu ini berkisar tentang perasaan rindu seseorang, seperti yang dinyatakan dalam judulnya. malah ia mampu dikaitkan dengan orang yang masih bersama kita tetapi berada jauh atau ia
boleh juga digunakan untuk menunjukkan perasaan rindu pada seseorang yang telah pergi,

Oleh itu, pendengar mempunyai tanggungjawab untuk menginterpretasikan lagu ini mengikut cara mereka sendiri. “Intinya, lagu ini tentang rindu,” kata Vanessa apabila dia memberikan penjelasan tentang makna karya itu.terkini ini.

Saat ditanya tentang proses rakaman, Vanessa tidak menafikan bahawa terdapat beberapa cabaran untuk menyiapkannya. “Biasanya saya akan sentiasa cuba menyampaikan lagu mengikut
gaya persembahan dan nyanyian saya tersendiri. Namun kali ini semasa bekerjasama dengan Affan Mazlan selaku produser dan pencipta lagu, saya diminta untuk mengubah gaya penyampaian saya. Ini kerana Affan telah pun mempunyai gambarannya yang tersendiri tentang cara ia ingin lagu ini dipersembahkan.

Selepas itu, sebutan dan lontaran suara saya menjadi lebih jelas dan penuh dalam rakaman lagu ini. Seperti yang dikehendaki oleh Affan. Malahan ia kelihatan seperti lagu yang dimainkan
Mahalini, penyanyi dari negara asing. Affan percaya bahawa jika sebutan saya untuk lagu ini lebih lengkap, Ia akan menjadikan lagu ini lebih menarik. Oleh itu, masalah utama saya semasa rakaman adalah kerana terpaksa menyesuaikan diri dan menyesuaikan diri dengan pelbagai gaya nyanyian. Namun saya sahut cabarannya dan berjaya memenuhi permintaan penerbit,” tambah Vanessa.

Menurut Vanessa lagi, proses rakaman mengambil masa sekitar empat jam. “Pada saya, hasilnya bagus walaupun ada beberapa perkara yang menurut saya mungkin boleh diubah. Tapi oleh kerana produser dan pencipta lagu ini sudah mempunyai visinya yang jelas dan tersendiri untuk karyanya ini, saya ikut arahannya kerana yakin bahawa inilah yang terbaik buat lagu tersebut menurut pencipta lagu.

Saya harap para pendengar akan menerima lagu ini dengan hati yang terbuka dan menyukai karya ini seperti mana saya menyukainya. Lebih penting, saya harap semua orang boleh merasai
maksud lagu ini dan akan memutarkannya berkali-kali,” bingkas Vanessa menutup bicara.

Pada 7 Jun 2024, “Erti Rindu” boleh dinikmati dan dimuat turun di iTunes. Melalui semua sumber digital seperti Apple Music, Deezer, KKBox, Spotify, YouTube dan YouTube Muzik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *