Fri. May 24th, 2024

 

Untuk menawarkan pemeriksaan kanser paru-paru percuma kepada rakyat Malaysia, Lung Cancer Network Malaysia (LCNM), AstraZeneca dan Qualitas Medical Group telah sekali lagi bekerjasama dengan tiga kemudahan rawatan kanser swasta terkemuka di negara ini: Hospital Beacon, Pusat Perubatan Subang Jaya dan Perubatan Sunway Pusat. Akses orang ramai kepada teknologi saringan Kecerdasan Buatan (AI) termaju (Qure.ai) di klinik penjagaan primer dan, jika perlu, penyiasatan tambahan dengan imbasan tomografi berkomputer (LDCT) dos rendah di ketiga-tiga hospital penjagaan tertiari yang dinyatakan sebelum ini akan diperluaskan lagi berkat kerjasama ini.

Program pemeriksaan kanser paru-paru AI yang percuma ini telah dimulakan oleh Dr. Anand Sachithanandan, Pakar Bedah Kardiotoraks dan Presiden LCNM bersama Dr. Sanjeev Panchal, Presiden Negara, AstraZeneca Malaysia, demi menghidupkan hasrat mereka yang dikongsi bersama untuk menggalakkan pengesanan awal kanser paru-paru.

Kanser paru-paru adalah kanser kedua paling biasa dan penyebab utama kematian berkaitan kanser di kalangan kaum lelaki rakyat Malaysia. Kebanyakan kes kanser paru-paru dikesan lewat dan ini menyebabkan penurunan kadar kelangsungan hidup pesakit kanser jenis ini berbanding jenis kanser utama yang lain di negara kita. Melalui penubuhan program ini, rakyat Malaysia – terutamanya mereka yang berkemungkinan berada dalam kategori berisiko tinggi seperti bekas perokok tegar dan mereka yang masih lagi merokok – akan dapat mengesan kehadiran awal kanser melalui penggunaan teknologi canggih yang tersedia.

Pengesanan penyakit kanser paru-paru peringkat awal adalah penting kerana hasil rawatan dan prognosis sangat bergantung pada peringkat penyakit. Menurut Dr. Anand, prognosis yang tidak baik di kalangan pesakit kanser paru-paru selalunya disebabkan kebanyakan pesakit tidak akan mengalami apa-apa tanda atau gejala pada peringkat awal penyakit ini dan mereka hanya akan sedar tentang masalah kesihatan mereka apabila penyakit ini telah lanjut. Dengan pendekatan terapi pelbagai disiplin dan pelbagai mod, kanser paru-paru yang dikesan pada peringkat awal dapat membawa prognosis yang sangat baik kerana rawatan kuratif akan lebih berkesan dan lebih kos efektif apabila kanser mula dirawat pada peringkat ini.

Perikatan ini menandakan kerjasama pelbagai pihak yang unik antara klinik penjagaan utama Qualitas terpilih dan tiga hospital pakar dalam usaha mereka untuk menyediakan akses kepada teknologi AI (Qure.ai) dan pengimejan LDCT yang canggih untuk pesakit. Dengan akses yang dipertingkatkan, alat tafsiran X-ray AI yang menggunakan algoritma pembelajaran mendalam untuk mengesan keabnormalan pada radiografi dada boleh meningkatkan kepekaan untuk pengesanan nodul paru-paru yang selalunya merupakan tanda pertama kanser paru-paru. Kes yang disyaki kemudiannya akan disiasat selanjutnya dengan imbasan LDCT bukan kontras yang merupakan kaedah saringan yang terbukti baik untuk mengurangkan kematian berkaitan kanser paru-paru bagi individu berisiko tinggi.

Mengulas mengenai kerjasama ini, Dr. Sanjeev Panchal berkata, “Melalui kerjasama yang kedua dengan Lung Cancer Network Malaysia, Kumpulan Perubatan Qualitas dan kini dengan barisan hospital tertier, kami berharap untuk meluaskan akses bagi pesakit untuk mendapatkan diagnosis awal kanser paru-paru untuk mengurangkan kadar kematian disebabkan penyakit ini di Malaysia. Penyepaduan teknologi inovatif seperti AI untuk saringan kanser paru-paru yang bermula di peringkat penjagaan utama adalah bukti bagaimana pemeriksaan awal boleh meningkatkan kadar rujukan yang tepat bagi individu berisiko tinggi untuk mendapatkan diagnosis lanjut dari hospital tertier yang menggunakan teknik pengimejan LDCT yang langsung dapat menyelamatkan nyawa. Cita-cita AstraZeneca adalah untuk melampaui pil dan mencipta ekosistem kesihatan yang teguh sambil menggalakkan diagnosis awal untuk mengurangkan beban penyakit lalu meningkatkan kebolehcapaian perkhidmatan pemeriksaan dan rawatan.”

Setiap pihak kerjasama ini berharap inisiatif ini akan membuka jalan kepada pengusaha industri lain untuk menyertai gabungan ini untuk membantu meluaskan lagi akses bagi pesakit untuk mendapatkan diagnosis kanser paru-paru pada harga yang berpatutan di negara ini.

Untuk maklumat lanjut tentang kempen saringan percuma ini, sila kunjungi:

https://www.lungcancer.net.my/free-ldct-lung-screening-programme-2/

 

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *