Hael Husaini Tampil Bersama Album Sulungnya, berjudul ‘DIAM’.

Hael Husaini, seorang bintang yang telah memenangi banyak anugerah penyanyi-penulis lagu, kini mempunyai album sulungnya yang dinanti-nantikan, “ANTONIM (PART I)”. Album ini mengandungi enam lagu yang dicipta oleh komposer terkenal tanah air seperti Ezra Kong, Omar K, Iqie Hugh, Hanis Rafi, Firdaus Rahmat dan ramai lagi. Sentuhan magisnya yang menakjubkan bak “Midas Touch” sentiasa menarik perhatian ramai

“Sepanjang 3 tahun kebelakangan ini, saya telah menghasilkan lebih kurang 20 buah lagu (demo) untuk album pertama ini dan setelah berbincang dengan pihak label serta pasukan saya, hanya 10 buah lagu sahaja telah disenarai pendekkan serta beberapa buah lagu lama yang telah diberi susunan semula khas untuk album ini.

“Dalam album ANTONIM (Part I) terkandung lagu-lagu seperti Diam, Usia, Kejora, Please, Hero dan Sama Seperti Dulu (versi orkestra), di mana 4 buah lagu daripada album ini telah dipilih kerana menjadi lagu tema bagi sebuah drama bersiri popular yang mula ditayangkan baharu-baharu ini, manakala 2 lagi lagu yang belum pernah diperdengarkan kepada umum,” kongsi Hael sebagai ‘hero’ utama drama bersiri tersebut.

Perjalanan seni Hael menjangkau hampir 17 tahun lamanya, dan album ini punyai signifikasinya, “Album sulung ini sangat penting buat karier saya kerana sudah lama saya cuba merealisasikannya, ianya impian terbesar saya dan banyak sangat cabaran serta kisah duka yang saya dan pasukan saya tempuhi.

ANTONIM (PART I & II) saya jadikan medan untuk berkarya tetapi konsepnya berlawanan dengan apa yang sering saya hidangkan buat pendengar sebelum ini, namun keseluruhan lagu masih berkonsepkan pop yang bernuansakan balada serta rock.

Menurut Hael, setiap naskah dalam album ini mempunyai jalan cerita dan kisah yang tersendiri, berlandaskan dari kisah benar malah ada juga yang bersifat dongeng serta kisah-kisah orang di sekeliling yang menjadi idea buatnya.

Lagu DIAM yang sudah diperdengarkan turut dilancarkan dalam bentuk MV punyai  tersendiri, “Lagu ini sangat dekat dengan persekitaran kita, ia merupakan satu luahan kekecewaan terhadap seseorang yang mengkhianati kita, orang yang berpura-pura suka terhadap kewujudan kita tetapi sedang berusaha untuk menjatuhkan kita dan ingin melihat hidup kita musnah.

Secara keseluruhan, hampir 3 tahun masa yang diperuntukkan Hael dalam menghasilkan album ini kerana jadual seninya yang padat dengan pelbagai aktiviti seperti persembahan pentas dan komitmen penggambaran yang mengambil masa yang lama untuk dilunaskan, jelas Hael, “Proses rakaman dilakukan di beberapa buah studio mengikut lagu dan penerbitnya sendiri, saya juga ada menggunakan khidmat beberapa penerbit dan jurutera bunyi dari luar negara untuk mendapatkan sentuhan berbeza dari segi bunyi.

“Saya berharap agar kesemua lagu yang terkandung di dalam album ANTONIM (PART I) meraih perhatian serta menjadi popular, kerana saya, rakan penulis lirik, penerbit, pihak pengurusan dan label telah bertungkus lumus dan banyak berkorban dalam melaksanakan album ini. Semoga semua penggemar muzik di luar sana sentiasa menyokong industri muzik kita semaksima yang mungkin.

Bermula 22 Disember 2023, video muzik (MV) ‘DIAM’ boleh ditonton secara eksklusif hanya di saluran YouTube Hael Husaini Official.

Manakala pada 5 Januari 2024, album ‘ANTONIM (PART I)’ boleh dimuat turun di iTunes serta dijadikan nada dering panggilan menerusi ke semua syarikat telekomunikasi tempatan dan boleh didengar pada bila-bila masa melalui aplikasi penstriman atas talian seperti Joox, KKBox, Spotify, Deezer, Apple Music dan juga YouTube Music.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *