Sun. Apr 14th, 2024

Selepas 23 tahun lagu berjudul Rabiatul Adawiyah dipopularkan oleh kumpulan Inteam, kini mereka  memilih Khai Bahar untuk tampil bersama dalam pembikinan nyanyian semula lagu ini dengan judul  Rabiatul Adawiyah 2024 (RA24)

“Kami pernah bekerjasama dengan Khai Bahar di dalam ‘remake’ lagu Setanggi Syurga sebelum ini  pada tahun 2020, dan kami melihat kerjasama tersebut sangat serasi dan mendapat sambutan hangat  dari peminat serta suara Khai juga sesuai dengan lagu-lagu Inteam” Ujar Syah Inteam apabila ditanya  kenapa memilih Khai Bahar untuk berduet dalam lagu Rabiatul Adawiyah 2024.

Apabila ditanya kepada Khai Bahar pula, mengapa beliau bersetuju berkolaborasi dengan Inteam untuk  lagu ini, beliau menjawab:

“Saya memang meminati lagu-lagu Inteam dan pernah menyanyikan lagu-lagu mereka secara ‘cover’ di  media sosial. Lebih istimewa lagi, lagu Rabiatul Adawiyah ini adalah di antara lagu yang sangat disukai  oleh arwah Ibu saya, dan pastinya ia menggamit nostalgia yg indah”

Untuk rekod, lagu Rabiatul Adawiyah pernah dimuatkan di dalam album Inteam berjudul Impian Kasih  yang dilancarkan pada tahun 2001. Lagu ciptaan Munif Ahmad dari Kumpulan Hijjaz dan lirik oleh Abdul  Kahar ini mengisahkan tentang serikandi sufi bernama Rabiatul Adawiyah.

“Lagu ini sangat bermakna untuk dihayati lebih-lebih lagi dengan ketibaan Ramadan kerana ia  menceritakan kisah perjalanan seorang hamba Allah iaitu serikandi yang mencari Tuhannya dan  akhirnya hanya meletakkan cinta Allah di dalam hatinya mengatasi segala-galanya” jelas Hazamin  menceritakan tentang maksud lagu ini.

“Susunan muzik oleh Chaan kali ini lebih segar dan mengikut arus semasa namun tidak sesekali  menghilangkan keaslian dan penghayatan asal lagu ini. Durasi lagu juga dipendekkan sedikit dengan  sebahagian besar lagu dinyanyikan Khai Bahar dan sebahagian lagi oleh Inteam sendiri”

Ujar Rahim Inteam menjelaskan mengenai kelainan yang cuba ditampilkan di dalam lagu Rabiatul  Adawiyah versi 2024 ini.

Apabila ditanya mengapa sering menghasilkan lagu lama nyanyian semula dan tidak lagu baru, Hisyam  menjawab:

“Sebenarnya sejak sebelum pandemik, kami telah menghasilkan lebih 10 lagu baru seperti Labbaikallah,  Love of God, I Love Muhammad, Sollu Alan Nabi, Gapura, Selimut Kasih dan lain-lain, cuma sudah  menjadi kebiasaan bagi kami menjelang Ramadan untuk menyanyikan semula lagu lama dan berduet  dengan artis arus perdana. Ini kerana lagu-lagu lama ini ada unsur nostalgia dan kami cuba  memperkenalkan semula lagu-lagu berkualiti terdahulu kepada generasi sekarang yang mungkin masih  belum dilahirkan ketika lagu ini dilancarkan dahulu.”

Lagu Rabiatul Adawiyah 2024 dilancarkan pada 8 Mac 2024 dan kini berada di seluruh platform digital  seperti Spotify, Deezer, Apple music, Kkbox termasuk rangkaian Youtube Inteam Digital.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *