KINI DIBUKA BAGI PENCALONAN FFM32 DALAM 22 KATEGORI

 

Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) hari ini mengumumkan pembukaan pencalonan bagi Festival Filem Malaysia ke-32 (FFM32), yang akan diadakan pada 2 Disember 2022 di Melaka dengan tema ‘Filem Kita, Citra Kita.’ YBrs. Prof Dr Md Nasir Ibrahim, Ketua Pegawai Eksekutif FINAS, membuat pengumuman itu pada sidang media yang diadakan di Royal Selangor sempena pembukaan pencalonan FFM32 sehingga 30 September 2022, serta senarai kategori yang akan dipertandingkan .

Beliau menyatakan penganjuran FFM32 amat penting dan bermakna kepada industri perfileman negara khususnya dalam meraikan karya dan sumbangan pekerja tempatan.

“FFM harus diraikan dan dihebahkan sebagai acara kebangsaan bukan sahaja dari segi penganjurannya, tetapi juga dari segi kesan kepada penjenamaan filem tempatan sebagai sektor penting yang menyumbang kepada ekonomi dan budaya kreatif negara,” tambahnya.

Malam anugerah berprestij FFM32 itu merupakan inisiatif Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (K-KOMM) membangunkan platform festival filem bagi mengiktiraf dan meraikan kecemerlangan industri perfileman tanah air.

 

FFM32 adalah hasil usaha kerajaan memperkasakan industri perfileman negara melalui K-KOMM. Beberapa anugerah baharu turut dicipta, termasuk Anugerah Filem Pendek Terbaik, Anugerah Artis Sepanjang Masa, dan Anugerah Artis.

Ini menyebabkan 22 kategori dipertandingkan dan 9 anugerah disampaikan, selain memasukkan elemen antarabangsa dengan memperkenalkan Anugerah Filem Antarabangsa Terbaik, yang akan diadili oleh juri antarabangsa.

FFM32 adalah inisiatif kerajaan untuk mewujudkan platform festival filem kebangsaan yang berprestij bagi mengiktiraf dan meraikan kecemerlangan industri perfileman negara. Mengukuhkan jaringan dan kerjasama strategik antara kerajaan dan industri dengan melaksanakan program yang meningkatkan profesionalisme penggiat industri perfileman tanah air.

Manifesti menyokong usaha budaya pawagam kepada masyarakat melalui karya berkualiti yang seterusnya mewujudkan sistem sokongan untuk pemerkasaan industri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *