Sat. May 25th, 2024

Festival Cerita KL akan diadakan pada tahun 2022 dan dianjurkan oleh Kementerian Pelancongan, Kesenian, dan Kebudayaan Malaysia (MOTAC) sebagai sebahagian daripada program DAKEN-Jeyarawara. Pusat Pelancongan Malaysia (MaTIC), Jalan Ampang, Kuala Lumpur, akan menganjurkan acara itu dari 3 September hingga 9 Oktober 2022. Selain itu, Pusat Pelancongan Malaysia dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JKKNWPKL) menyediakan bantuan strategik untuk acara tersebut (MaTIC).

2022 KL Story-Cerita KL Festival, disokong oleh Geran Padanan Seni & Budaya 2022, adalah perayaan kejadian sejarah, individu, lokasi dan struktur di Kuala Lumpur dengan fokus pada naratif mereka. Ramai pelancong dan pelawat, di dalam dan di luar negara, akan diperkenalkan dengan kisah tersendiri Kuala Lumpur dan visinya sebagai sebuah metropolis yang menarik melalui KL StoryCerita KL. Setiap minggu festival itu akan menampilkan lima produksi teater yang akan menceritakan kisah tersendiri Kuala Lumpur. Pengunjung juga boleh mengambil bahagian dalam seminar, perbincangan, pameran, dan membeli karya seni antara lain.

Mekar Budaya ialah pertubuhan induk (NGO) yang ditugaskan untuk menyelia pelaksanaan festival yang cekap. Mohd. Nurul Hazirin berkhidmat sebagai Pengarah Projek. Bersama beberapa penggiat budaya negara lain, Dr. Marlenny Deenerwan, Presiden Mekar Budaya, memberi nasihat agar program itu berjalan dengan lancar. Sepanjang festival berlangsung, persembahan akan diadakan oleh lima pertubuhan atau teater Kuala Lumpur.

Mekar Budaya akan mempersembahkan teater Wanita-Perempuan Kampong Bharu pada 3 dan 4 September ini jam 8.30 malam. Pada 10 dan 11 September, Brickfields, produksi Geliga Merah Opera, akan dipersembahkan. Pada 17 dan 18 September, Abdullah Hukum, sebuah produksi Persatuan Teater Malaysia, akan dipersembahkan. Pada 1 dan 2 Oktober, Tepak Tellaz akan mempersembahkan skrip Kubah Panggung diikuti dengan persembahan Pentas Revolusi pada 8 dan 9 Oktober bertajuk Jajahan Chow Kit Road.

Pada 3 September jam 8.30 malam, festival itu akan dilancarkan secara rasmi oleh tetamu kehormat jemputan daripada MOTAC. Raja Azrey, Sathiya, pakar seni budaya, dan bakat teater negara semuanya adalah sebahagian daripada barisan selebriti untuk festival ini dan sudah pasti akan menghidupkan KL Story-Cerita KL 2022.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *