Soaring To New Heights: Aonic Launches Two New Drone Solutions

Selaku pemain terkemuka dalam industri dron dan pengedar nasional bagi DJI Enterprise di Malaysia telah memperkenalkan usaha terbaharunya sebagai pengedar tunggal penyelesaian untuk DJI Delivery. Bagi menandakan perkembangan ketara dalam sektor logistik autonomi, Aonic muncul ke hadapan dan memperkenalkan dua penyelesaian dron inovatif iaitu DJI Dock 2, sebahagian daripada barisan produk Operasi Dron Jarak Jauh DJI Enterprise dan DJI FlyCart 30, iaitu dron pertama DJI Delivery.

Aonic komited untuk membina ekosistem penyelesaian yang teguh dan berdaya tahan bagi mendorong perniagaan tradisional ke hadapan. Hal ini dapat dibuktikan melalui enam vertikal perniagaan Aonic iaitu Pertanian, Perindustrian, Perkhidmatan, Peruncitan, Akademi dan Gaya Hidup. Aonic mampu menyediakan penyelesaian projek turnkey, hujung ke hujung yang disesuaikan dengan keperluan perniagaan dan pengguna.

Sebagai pemain utama dalam industri dron yang berkembang pesat, Aonic membina pasukan pakar dalaman yang merangkumi penyelidikan dan pembangunan (R&D), operasi, penyelenggaraan, perkhidmatan selepas jualan dan pembangunan perisian. Berikutnya, hal ini mampu memberi ruang penyelesaian yang konsisten dan terkini kepada pelanggannya sambil menyediakan sokongan teknikal dan penyelenggaraan atas permintaan. Pada tahun 2022, Aonic telah dilantik secara rasmi sebagai Pusat Perkhidmatan Perusahaan DJI yang pertama di Malaysia. Kini, dengan pengenalan DJI Delivery, Aonic bersedia untuk mentakrifkan semula cara perniagaan melalui pendekatan operasi logistik dan penghantaran.

“Dedikasi kami untuk menyampaikan penyelesaian hujung ke hujung dan bantuan merentasi pelbagai industri telah membawa kepada pemilihan Aonic sebagai pengedar eksklusif DJI Delivery. Melalui pendekatan bahagian khusus untuk DJI Delivery, Aonic terus menekankan komitmennya untuk menyediakan sokongan dan penyelesaian yang menyeluruh kepada perniagaan di luar sana yang ingin memiliki perkhidmatan penghantaran yang inovatif dalam melangkah ke masa hadapan,” kata Cheong Jin Xi, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Aonic.

Aonic melancarkan dua penyelesaian dron terbaharu – DJI Dock 2 dan DJI FlyCart 30 di mana kedua-duanya berfungsi secara berbeza dan berasingan. Untuk DJI Dock 2, ia menetapkan piawai baharu untuk operasi dron automatik melalui penugasan pilihan Matrice 3D atau 3TD. Tambahan pula, model DJI Dock 2 adalah 75% lebih kecil dan 68% lebih ringan daripada pendahulunya, yang membawa kepada pemasangan yang fleksibel dan pengurangan kos di samping integrasi pelbagai sensor untuk pemantauan cuaca secara langsung. Sebagai bonus, DJI Dock 2 juga boleh mengecas pesawat daripada 20% hingga 90% dalam masa 32 minit sahaja bagi mencapai tahap kelajuan dan kecekapan pengecasan yang baharu.

“Di DJI Enterprise, kami komited untuk memajukan teknologi dron ke skala yang lebih tinggi dalam menyampaikan kemudahalihan, kecekapan dan perkhidmatan setempat yang tiada tandingan. Berikutnya, hal ini juga mampu melangkah terus untuk memenuhi keperluan industri yang berkembang dan berkhidmat untuk membina dunia yang lebih baik dengan terus mempromosikan kemajuan manusia,” kata Holly Huo, Pengurus Jualan Asia Tenggara DJI Enterprise.

Melihat kepada kedua-dua pilihan pesawat, model Matrice 3D secara khususnya dilengkapi dengan kamera tele dan kamera sudut lebar dengan pengatup mekanikal bagi memenuhi keperluan untuk tugas pemetaan ketepatan tinggi 1:500. Sementara itu, dron DJI Matrice 3TD pula dilengkapi dengan tiga buah kamera iaitu kamera sudut lebar, kamera tele, serta kamera inframerah. Ketiga-tiga kamera ini membolehkan penggambaran imej cahaya serta imej terma yang bersesuaian untuk operasi keselamatan dan pemeriksaan.

Seterusnya, DJI FlyCart 30 merupakan pengangkut berat jarak jauh yang bertujuan untuk mengatasi had logistik tradisional di mana ia telah direka dengan mengambil kira keupayaan penghantaran. Bagi penggunaan dwi bateri, ia boleh merentasi sejauh 16 km dengan muatan berat maksimum 30 kilogram, manakala penggunaan satu bateri pula boleh membawa muatan berat maksimum 40 kilogram. Kedua-dua ini menjanjikan kebolehpercayaan dan keselamatan sepanjang jalan bermula daripada pelepasan sehingga pendaratan yang kukuh melalui dua mod iaitu mod Kargo dan mod Winch. Mod Kargo dan mod Winch bertujuan untuk mengambil kira jenis penghantaran barangan yang berbeza. Misalnya, Mod Kargo adalah lebih selaras dan stabil dilengkapi dengan kotak Polipropilena (EPP) yang menyokong pemuatan dan pemunggahan yang mudah. Di samping itu, dron ini juga memiliki berat dan pusat graviti yang stabil bagi memastikan pemuatan kargo seimbang untuk penerbangan yang selamat.

Sebaliknya, mod Winch disesuaikan untuk pendekatan yang lebih fleksibel dan tepat melalui penggunaan kabel yang boleh ditarik dan dikawal, sama ada secara manual atau automatik. Bagi penggunaan mod ini, sebarang jenis kargo boleh dilepaskan secara automatik semasa mendarat (touchdown) bagi memastikan penghantaran yang selamat dan tepat. Secara keseluruhannya, DJI FlyCart 30 ialah penyelesaian pengangkutan udara yang selamat, jimat dan cekap dengan kelajuan penerbangan maksimum 20 m/s melalui penggunaan kipas gentian karbon dan keupayaan untuk menyokong penghantaran video DJI O3 sejauh 20 km.

Untuk butiran lanjut tentang produk di atas, sila layari laman web kami di https://www.aonic.com/my/dji/dock-2/ (DJI Dock 2) dan https://www.aonic.com/my/dji/flycart-30/ (DJI FlyCart 30).

Maklumat Ketersediaan Dan Pembelian

Pakej Standard DJI FlyCart 30 terdiri daripada Pesawat FlyCart 30, Bateri Penerbangan Pintar DB2000, Stesen Bateri Pintar DJI C8000, DJI RC Plus (Penghantaran), Sistem Winch DJI FlyCart 30 dan Pengecas Bateri Pintar 4 Saluran 2600W – PART01 – Kabel AC (Versi Amerika).

Untuk DJI Dock 2, pelanggan mempunyai pilihan untuk memilih antara himpunan dron DJI Matrice 3D atau DJI Matrice 3TD, termasuk Bateri Penerbangan Pintar Siri 3D DJI Matrice, Kit Pengecasan 3D DJI Matrice dan Siri Propeller 3D DJI Matrice.

Hubungi kami untuk maklumat lanjut melalui sales.my@aonic.com atau +60 16 285 2900.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *