Fri. May 24th, 2024

Berbekalkan pengalaman bermain sebagai pemuzik jalanan, bakal tenaga pengajar dan tiktoker ini terus mencari ruang dan peluang untuk memajukan seni vokal tanah air. Mierul Hazly, seorang rookie kelahiran Putrajaya dan kini menetap di Rembau, Negeri Sembilan, mempunyai pakej unik, memulakan langkah awalnya sebagai pendatang baru dalam perniagaan muzik tempatan dan diwakili oleh firma rakaman utama, Armani Entertainment Group. (AEG). Mierul Hazly mengeluarkan lagu sulungnya, ‘DENGAN BISMILLAH,’ yang ditulisnya bersama komposer baru muncul Mel Ramlan dan diterbitkan sepenuhnya oleh AEG.

“Syukur Alhamdulillah kerana setelah sekian lama mencari peluang untuk menjadi seorang penyanyi,  kini peluang itu terbuka luas dengan terhasilnya single ini. Ini adalah rezeki yang tidak disangka sangka, sejujurnya saya tidak pernah terfikir untuk berkarya serta menyanyikan lagu ciptaan bersama komposer hebat seperti Mel Ramlan yang pernah membuat lagu untuk artis ternama seperti Aizat  Amdan & Fattah Amin.

“Terima kasih kepada pihak AEG kerana sudi melamar saya menjadi artis naungan mereka dan  terutamanya kepada Dato’ KK Chua yang nampak dan juga percaya dengan bakat yang saya miliki,”  kongsi Mierul Hazly yang kini sedang menjalani latihan praktikal sebagai seorang guru di salah sebuah  sekolah rendah sekitar Sepang.

Pelantun suara untuk single DENGAN BISMILLAH ini yang dulunya pernah mewakili Negeri Sembilan  dalam pertandingan nasyid kebangsaan semasa berusia 17 tahun ini, berazam untuk membantu  keluarga dengan menceburi pelbagai bidang termasuklah bidang perniagaan selain ingin mengorak  Langkah dengan mencuba Nasib dalam bidang seni suara tanahair.

“Bermula dengan membuat “cover” lagu di platform social media seperti Instagram, Tiktok, Youtube  dan Twitter, saya juga aktif mencuba Nasib di dalam beberapa pertandingan nyanyian sekitar Lembah  Klang dan juga Negeri Sembilan. Pengalaman yang tidak dapat dilupakan adalah Ketika saya diberi  peluang untuk mewakili Negeri Sembilan dalam pertandingan Nasyid Kebangsaan di usia 17 tahun.  Seterusnya, peluang terbuka luas apabila saya menghantar video nyanyian saya ke Armani  Entertainment, dipanggil untuk ujibakat tertutup dan akhirnya rezeki tertulis bersama Armani  Entertainment” jelas Mierul Hazly.

Menurut Dato’ KK Chua, Pengasas & Ketua Pegawai AEG, “Di AEG, kami percaya bakat anak muda  tempatan wajar diberikan peluang dan diketengahkan agar ramai penggemar muzik dapat  menikmatinya, saya yakin dengan kesungguhan Mierul Hazly yang mampu pergi jauh jika berada di  landasan yang betul, lagi pula memang matlamat AEG untuk melahirkan lebih ramai bakat-bakat  baharu.

DENGAN BISMILLAHadalah sebuah lagu cinta berirama “modern pop ballad”. Sebuah lagu yang  menceritakan tentang doa dan harapan seseorang tentang jodoh dan masa depan mereka. Doa dalam  lagu yang merayu dan meminta kepada Tuhan supaya diberikan pasangan hidup yang baik. Diberikan  seseorang yang sanggup berkorban dan bertanggungjawab, jatuh dan bangun perhubungan. Ribut  dan badai, hujan dan panas, susah dan senang, walau apa dugaanNya, Mereka tetap bersama hingga  ke hujung nyawa dan syurga hendakNya

“Proses rakaman ini memakan masa selama 1 jam, tetapi panduan lagu sudah diberikan sebulan awal oleh komposer kerana saya perlu mendalami rasa serta vokal yang dikehendaki agar meresap ke  dalam jiwa apabila dinyanyikan. Saya juga menyumbang dalam bentuk lirik dan gubahan juga supaya  ada sedikit suntikan jiwa saya dalam lagu ini” ujarnya.

“Manakala untuk MV (video muzik) DENGAN BISMILLAH, pihak pengurusan telah merangka strategi  pemasaran dengan menerbitkan “Web Mini Series” khas untuk Dengan Bismillah dengan  mengetengahkan konsep cerita cinta muda mudi, mengejar cita-cita serta konflik dalaman dalam  usaha untuk merealisasikan impian untuk menjadi seorang penyanyi. Konsep “Web Miniseries” ini  juga diselitkan dalam video muzik rasmi. Untuk mengetahui lebih lanjut wajib menontonnya di  YouTube nanti.

“Mierul berharap peminat dan pendengar dapat memberisambutan yang baik dan disukai oleh semua  pendengar. Saya juga berharap mesej dan maksud lagu ni sampai dekat hati semua peminat muzik  tanahair” tambah Mierul.

 

Lagu DENGAN BISMILLAH boleh dimuat turun di iTunes Store, boleh didengar dan dinikmati pada bila bila masa melalui aplikasi penstriman atas talian utama seperti Apple Music, Spotify, Joox, YouTube  Music, KKBox dan Deezer.

Manakala “Web Miniseries” khas serta video muzik rasmi single ini pula boleh ditonton secara  eksklusif di YouTube Armani Entertainment.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *