Sun. Apr 14th, 2024

KUALA LUMPUR, 24 OGOS 2023 – Hari ini, Mforce Bike Holdings Sdn. Bhd. (Mforce) mengadakan satu sidang media khas sempena penyertaan mereka dalam Rimba Raid Taman Negara 2023. Dalam acara ini, Mforce dengan bangganya mengumumkan bahawa mereka akan menghantar dua model motosikal berprestij, iaitu WMOTO SX2-300 dan Moto Morini X-Cape 650X, yang sama seperti penyertaan tahun lepas. Tahun ini, Moto Morini X-Cape 650X akan dikendalikan oleh pelumba veteran, Muhamad Nazmee bin Ramlee, sementara WMOTO SX2-300 akan diterajui oleh Muhamad Amirul bin Ramlee. Rimba Raid Taman Negara 2023 dijadualkan berlangsung dari 31 Ogos hingga 3 September 2023, dan Mforce pasti akan memberikan saingan sengit dalam acara prestij ini.

Tahun lepas, WMOTO SX2-300 berjaya meraih tempat ketujuh keseluruhan bagi kategori C manakala Moto Morini X-Cape 650X menamatkan perlumbaan dengan kedudukan yang mengagumkan, iaitu tempat ke-15 keseluruhan atau pelumba Malaysia yang ketiga untuk kategori B. Kejayaan ini membuktikan bahawa Moto Morini dan WMOTO adalah antara jenama yang perlu digeruni oleh pelumba yang lain kerana kemampuan jenama ini menamatkan perlumbaan. Pencapaian ini bukan sahaja menonjolkan keupayaan teknikal motosikal, tetapi juga menunjukkan kecekapan dan ketahanan para pelumba mengharungi segala cabaran yang disediakan oleh pihak penganjur.

Walaupun mendapat keputusan yang memberangsangkan, Mforce tidak akan terus selesa malah bakal menggunakan strategi baharu untuk memastikan kedua-dua model yang dipertandingkan ini bakal meraih tempat di podium. Tambahan pula, para pelumba ini dijangka bakal menghadapi laluan perlumbaan yang lebih mencabar dan panjang iaitu lebih kurang 250km berbanding tahun lepas yang cuma 150km sahaja. Oleh itu, perancangan yang lebih teliti perlu dilakukan untuk memastikan kejayaan berada di pihak Mforce.

Sidang media pada hari ini jugak menyaksikan termeterainya perjanjian di antara dua pihak di mana pelumba WMOTO SX2-300, Muhamad Amirul bin Ramli menandatangi perjanjian tersebut dan ditandatangani oleh Encik Asri Ahmad, Ketua Pegawai Operasi Mforce. Manakala untuk Moto Morini,pelumba Muhamad Nazmee bin Amirul menandatangi perjanjian bersama dengan Pengarah Jabatan Jualan Antarabangsa Moto Morini iaitu Ethan.

Keadaan geografi laluan yang begitu mencabar dan jarak perlumbaan sepanjang 200km, tidak dapat dinafikan bahawa ia menguji kecekapan, mentaliti, dan ketahanan pelumba, serta menuntut jentera perlumbaan yang terbaik untuk melengkapkan perlumbaan tersebut. Langkah Mforce untuk terus mengkaji dan mempertingkatkan strategi yang digunakan dalam acara Rimba Raid ini adalah wajar. Pengalaman dari perlumbaan lepas akan memberi adalah sangat berharga untuk pihak Mforce menilai semula tentang kekuatan dan kelemahan, serta membantu dalam penyempurnaan prestasi motosikal- motosikal tersebut semasa perlumbaan. Pihak Mforce mengucapkan semoga berjaya kepada Muhamad Nazmee bin Ramli dan Muhamad Amirul bin Ramli.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *