Sun. Apr 14th, 2024

Salma Salsabil nampaknya terus melakar pencapaian dalam industri muzik Indonesia. Dengan mengeluarkan lagu terbaharu berjudul “Rumah” di bawah Universal Music Indonesia, pastinya dia akan mendapat perhatian yang lebih hebat lagi.

Menerusi lagu “Rumah” Salma Salsabil bukan sahaja sebagai penyanyi, malah dia juga seorang pencipta lagu. Malah, gitar akustik lagu ini yang bernuansa sayu turut dimainkan oleh Salma sendiri.

Lagu “Rumah” mengisahkan tentang rumah versi Salma iaitu ibu bapa dan keluarganya. Dalam lagu ini, dia menceritakan betapa dia merindui rumahnya kerana dia tinggal berjauhan dengan mereka demi mencapai impiannya untuk menjadi penyanyi. Sebelum ini, lagu ciptaannya ini pernah dipersembahkan di pentas Indonesian Idol dan mendapat sambutan banyak pihak kerana maknanya yang mendalam dan boleh dirasai oleh ramai orang terutama mereka yang merindui rumah mereka.

“Melalui lagu ini, saya ingin sampaikan bahawa rumah bukan selalunya tentang tempat. Rumah boleh menjadi mereka yang menerima dan mencintai kita apa adanya supaya apabila kita bersama mereka, kita boleh menjadi diri kita sendiri. Jadi, walaupun dalam lagu ini versi rumah saya adalah ibu bapa dan keluarga saya, saya pasti semua pendengar di luar sana mempunyai rumah versi mereka sendiri. Boleh jadi kawan atau pasangan,” kata Salma menjelaskan maksud lagu ini.

Biarpun tidak termasuk dalam kategori lagu keagamaan, “Rumah” merupakan lagu yang sesuai dengan suasana menjelang Ramadan dan pulang kerana tema lagu itu berkait rapat dengan keluarga dan betapa seseorang itu merindui rumahnya.

Berbeza dengan single sebelum ini yang sangat rancak, gubahan lagu “Rumah” sangat mudah dengan mempersembahkan bunyi dominan gitar akustik yang dimainkan oleh Salma Salsabil sendiri.

Susunan yang minimalis ini sengaja disampaikan oleh Salma Salsabil kerana ingin memberikan perasaan yang mendalam terhadap mesej dalam setiap bait lirik lagu “Rumah”. Liriknya juga dipermudahkan dengan memilih perkataan yang mudah difahami.

Akibatnya, anda boleh mendengar nuansa yang sangat menenangkan apabila mendengarnya. Lagu yang sangat menyeronokkan untuk didengari berulang kali!

“Saya harap lagu ini dapat menjadi soundtrack buat anda yang merindui rumah masing-masing. Dan, jangan lupa dengar selalu,” harap Salma.

Single “Rumah” boleh didengari di semua platform muzik digital kegemaran anda. Jangan lupa dijadikan playlist harian anda, okay?

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *