Malaysia Menjadi Tuan Rumah Kepada Sidang Kemuncak Modest Fesyen & Usahawan Wanita (MFWS) 2024 di Hotel Intercontinental

Modest Fashion & Womenpreneur Summit (MFWS) 2024 akhirnya diadakan setelah dinantikan sejak tahun yang lalu. Berlangsung pada 8 dan 9 Februari lalu di Hotel InterContinental, Kuala Lumpur, MFWS 2024 menghimpunkan 13 usahawan dan pemimpin wanita terkemuka bersama 12 jenama fesyen modest dari pelbagai negara.

MFWS 2024 melancarkan misi hebat iaitu membentuk Komuniti Usahawan Wanita Antarabangsa (IWCA), menyatukan usahawan wanita dari seluruh dunia dalam segala sektor, untuk saling mendukung dan mempercepat pertumbuhan perniagaan masing-masing

Untuk menjalankan misi ini, MFWS 2024 telah menjalin kerjasama dengan pelbagai pihak yang berkongsi minat dalam memajukan keusahawanan wanita. Salah satu sokongan utama datang dari jenama kecantikan ternama Indonesia iaitu Wardah, yang turut menjadi penaja acara. Dini Ardi Wardini, Naib Presiden Inovasi dan Pembangunan Produk di Paragon Corp, syarikat induk Wardah, menyambut baik inisiatif ini sebagai idea yang bernas.

Wardah turut memberikan sumbangan dengan membawa masuk beberapa penceramah yang merupakan pemimpin wanita dari dalam ekosistem syarikat mereka. Salah seorang daripada mereka ialah Dini Ardi Wardini, Naib Presiden Inovasi dan Pembangunan Produk Paragon Corp yang telah disebut sebelum ini.

Satu aspek yang menarik mengenai MFWS 2024 ialah perbezaannya dengan persidangan perniagaan lain, dengan menampilkan pertunjukan modest fashion show sebagai tumpuan utama dari hari pertama hingga hari kelapan acara. Agenda ini menarik 11 jenama modest fashion terkemuka dan paling berpengaruh dalam industri, termasuklah Buttonscarves, By Ayu Dyah Andari, dan Sall.

MFWS 2024 merupakan acara yang dianjurkan oleh PT Kreasi Mode Internasional, menarik minat ribuan usahawan wanita dari 66 negara yang berbeza. Walaupun hanya 22 negara yang berjaya terpilih untuk menyertai acara prestij ini di Kuala Lumpur. Tidak hanya itu, PT Kreasi Mode International juga berencana untuk mengadakan MFWS di Qatar menjelang akhir tahun 2024, menambahkan lagi sorotan kepada acara mode global ini.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *