Sat. May 25th, 2024

Dengan bantuan My Salah Mat dan rakan kongsi lain, syarikat termasuk Hak Cipta Omar & Hana Animation, Durian Digital Animation, Astro Malaysia, dan lain-lain telah menghasilkan item untuk membantu dalam mengajar anak muda Islam cara solat dengan lebih mudah dan lucu. Dua pengasas syarikat itu, Sinan Ismail, ketua pengarah eksekutif Digital Durian Animation, dan Kamal Ali, pengarah My Salah Mat, bertemu di London pada 2019 untuk bercakap tentang perikatan yang berpotensi. Tetapi matlamat itu terpaksa ditangguhkan kerana kesukaran pandemik COVID-19. Salah Mat Omar & Hana saya ditawarkan tahun ini di pasaran Malaysia dan luar negara.

Sejadah ini direka untuk melatih kanak-kanak tentang sebutan yang tepat di dalam solat dengan cara yang lebih menyeronokkan. Dengan menekan butang di sejadah ini, ia akan mengeluarkan audio yang mempunyai informasi tentang waktu solat, cara mengambil wuduk, bacaan surah lazim, doa-doa dan banyak lagi.

Sejadah interaktif Omar & Hana ini berinteraksi dengan menggunakan suara Omar & Hana dalam Bahasa Melayu dan Inggeris.

Kamal Ali berkata, “Kami mengalami beberapa kesukaran, antaranya dalam memastikan sejadah ini dapat memberi sebutan Bahasa Arab yang tepat sepertimana rakyat Malaysia membacanya. Secara amnya, praktikal solat semua adalah sama tetapi ia mempunyai sedikit perbezaan.”

“Ini agak memakan masa untuk merakamkan audio sekali lagi bagi memastikan pembelajaran solat ini sempurna bagi kanak-kanak di Malaysia,” tambah beliau.

Istimewanya sejadah ini adalah kerana ia datang bersama buku aktiviti mesra kanak-kanak dan buku manual percuma sebagai panduan kepada ibu bapa tentang proses pembelajaran ini.

“Kami juga ingin memastikan bahawa buku aktiviti dan sejadah ini mempunyai karakter Omar & Hana yang berbahasa Melayu. Kami yakin bahawa kami telah menghasilkan sesuatu yang istimewa buat kanak-kanak di Malaysia.”

Sinan Ismail berkata, “Apabila saya berjumpa dengan Kamal di UK pada 3 tahun yang lalu, saya berasa teruja apabila mengetahui bahawa Kamal menghasilkan sesuatu yang interaktif dan menyeronokkan untuk pembelajaran solat untuk kanak-kanak. Pada saat itu, saya tahu Omar & Hana adalah karakter yang sesuai dan Alhamdulillah, sejadah interaktif Omar & Hana kini sudah berada di pasaran. Kami sangat berharap ibu bapa dan anak-anak akan mendapat kebaikan daripada kolaborasi ini. Kebaikan di dunia dan di akhirat. InshaAllah.”

Sejadah interaktif ini akan tersedia kepada rakyat Malaysia pada penghujung Ogos 2022. Ibu bapa boleh membeli melalui laman web Anafiya MY di https://anafiya.my dengan harga RM 299, kerana mereka telah dilantik sebagai ejen jualan (tidak termasuk kos penghantaran).

 

Rakyat Malaysia boleh mendapatkan sejadah interaktif ini pada hujung bulan Ogos 2022 ini. Anafiya MY telah dilantik sebagai ejen jualan dan ibu bapa boleh membeli melalui laman web mereka di https://anafiya.my pada harga RM 299.00 (tidak termasuk kos penghantaran).

Untuk maklumat lanjut tentang Omar & Hana, layari media sosial Omar & Hana di Facebook dan Instagram.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *