Fri. May 24th, 2024

PUTRAJAYA, 25 Oktober 2022 – Pada 19 Oktober 2022, Pasukan Tindakan Khas, Bahagian Peningkatan Kuasa, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dengan kerjasama Pusat Pencegahan Jenayah Kewangan Negara (Pusat Jenayah Anti-Kewangan Kebangsaan (NFCC)) menjalankan operasi bersepadu untuk membanteras aktiviti skim piramid dan pelbagai lagi kesalahan di sebuah pusat perdagangan di Jelutong, Pulau Pinang. Bank Negara Malaysia (BNM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Bukit Aman, dan Cyber Security Malaysia turut bekerjasama dalam operasi ini (CSM). Selain itu, pasukan serbuan menyerbu empat (4) rumah kediaman yang didiami suspek di Pulau Pinang dan Kedah.

Operasi bersepadu ini dijalankan hasil daripada maklumat aduan awam dan risikan pelbagai agensi penguatkuasaan. Hasil pemeriksaan, pasukan serbuan telah menyita pelbagai dokumen, komputer riba dan telefon bimbit yang berkaitan bagi membantu siasatan bersama ini. Selain itu, sembilan (9) buah kenderaan mewah buatan BMW, Toyota, Maserati, Porsche dan Mercedes Benz serta pelbagai beg tangan berjenama mewah milik suspek turut disita. Sebanyak 38 akaun di tujuh (7) buah bank dibekukan serta wang tunai disita keseluruhannya berjumlah RM 967,720.29. Seramai tujuh (7) individu disyaki sebagai suspek kes terdiri daripada empat (4) lelaki warga tempatan, (2) perempuan warga tempatan dan seorang (1) lelaki warga Taiwan ditangkap untuk membantu siasatan.

Hasil siasatan awal yang dijalankan mendapati, syarikat ini disyaki menjalankan dan mempromosikan aktiviti skim piramid kepada orang awam menerusi aplikasi dalam talian dan penjualan pakej tertentu sejak beberapa tahun yang lalu. Syarikat ini disyaki turut aktif melakukan aktiviti tersebut di beberapa negeri seperti Pulau Pinang, Kedah, Terengganu, Sarawak dan negeri lain. Selain itu, syarikat ini juga dikesan menjalankan pelbagai aktiviti perniagaan lain.

Kes disiasat di bawah subseksyen 4 (1) Akta Jualan Langsung dan Skim Anti Piramid (AJLSAP 1993) iaitu menjalankan perniagaan jualan langsung tanpa lesen dan Seksyen 27B Akta Jualan Langsung dan Skim Anti Piramid (AJLSAP 1993) iaitu mempromosikan atau menjalankan skim piramid. Semua suspek kes akan turut disiasat di bawah Seksyen 4 Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001 kerana disyaki melakukan aktiviti pengubahan wang haram. Kedua-dua kesalahan ini merupakan Kesalahan Berat di dalam Jadual Kedua AMLATFPUAA 2001. Jika disabitkan kesalahan individu dan syarikat boleh dikenakan hukuman seperti berikut:

A. Kesalahan melanggar subseksyen Seksyen 4 (1) Akta Jualan Langsung dan Skim Anti Piramid (AJLSAP 1993)

  1.  jika orang itu ialah suatu pertubuhan perbadanan, perkongsian atau pertubuhan, didenda tidak melebihi satu juta ringgit dan, bagi kesalahan kali yang kedua atau yang berikutnya, didenda tidak melebihi dua juta ringgit;
  2. jika orang itu bukan suatu pertubuhan perbadanan, perkongsian atau pertubuhan, didenda tidak melebihi dua ratus lima puluh ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya dan, bagi kesalahan kali yang kedua atau yang berikutnya, didenda tidak melebihi lima ratus ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi sepuluh tahun atau kedua-duanya.

B. Kesalahan melanggar subseksyen Seksyen 27B (1) Akta Jualan Langsung dan Skim Anti Piramid (AJLSAP 1993)

  1. jika orang itu ialah suatu pertubuhan perbadanan, perkongsian atau pertubuhan, didenda tidak kurang daripada satu juta ringgit dan tidak lebih daripada sepuluh juta ringgit dan, bagi kesalahan kali kedua atau yang berikutnya, didenda tidak kurang daripada sepuluh juta ringgit dan tidak lebih daripada lima puluh juta ringgit;
  2. jika orang itu bukan suatu pertubuhan perbadanan, perkongsian atau pertubuhan, didenda tidak kurang daripada lima ratus ribu ringgit dan tidak lebih daripada lima juta ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya dan, bagi kesalahan kali kedua atau yang berikutnya, didenda tidak kurang daripada satu juta ringgit dan tidak lebih daripada sepuluh juta ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi sepuluh tahun atau kedua-duanya.

C. Kesalahan melanggar subseksyen 4 (1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLATFPUAA 2001). Manamana orang boleh dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima belas tahun dan juga boleh didenda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai hasil daripada aktiviti haram atau peralatan kesalahan itu atau lima juta ringgit, yang mana lebih tinggi.

D. Bagi harta-harta yang dibuktikan terlibat dengan pengubahan wang haram juga boleh dilucuthak dan dijadikan hasil kepada kerajaan Malaysia.

Orang ramai juga disarankan agar lebih berhati-hati dan tidak mudah terpedaya dengan skim-skim seperti ini bagi mengelakkan kerugian. KPDNHEP akan terus bekerjasama dengan Pusat Pencegahan Jenayah Kewangan Nasional (National Anti-Financial Crime Centre (NFCC)), Bank Negara Malaysia (BNM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Cyber Security Malaysia (CSM) untuk membanteras aktiviti jenayah perdagangan yang boleh mendatangkan kerugian kepada rakyat dan Negara.

Orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat berhubung salah laku perdagangan seumpama ini boleh menyalurkan aduan yang lengkap kepada pihak Kementerian melalui saluran berikut:

i. WhatsApp 019-279 4317 / 019-848 8000
ii. Portal Aduan; e-aduan.kpdnhep.gov.my
iii. Call Centre 1-800-886-800
iv. Emel e-aduan@kpdnhep.gov.my
v. Ez ADU KPDNHEP

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *