Fri. May 24th, 2024

Mafarikha Akhir menulis dan mempersembahkan lagu “Angin” di bawah nama Mafarikha, dan Luncai Emas Sdn Bhd, sebuah perniagaan rakaman, menerbitkannya. Pi’e Nasir, penyanyi dan pemain gitar kumpulan tempatan Ramayan, berkhidmat sebagai penerbit lagu, manakala Faliq Mohd, penerbit tempatan yang lebih dikenali dengan pentasnya sebagai FLQ, turut menyumbang kepada penciptaan lagu itu. Rahman Saharddin, pengurus projek, Mohamed Ilham, penerbit eksekutif, dan Mohd Akmar Soffian, jurutera bunyi, semuanya menyumbang kepada usaha ini. Ia mengambil masa lebih tiga bulan untuk merakamkan lagu ini di Studio Ronggeng, yang dimiliki oleh Luncai Emas.

Single ketujuh Mafarikha secara keseluruhan sepanjang kerjayanya dalam industri muzik tanah air ialah Angin. Ia telah ditentukan bahawa peringkat seterusnya akan menjadi lagu asli selepas dia mengeluarkan single sulungnya dengan Luncai Emas “Kabut Serangkai Mawar,” sebuah “buatan semula” lagu Datin Zaiton Sameon. Menurut Dato’ M. Nasir, lagu Angin dari peti besi lagunya paling menjanjikan. Mafarikha mencipta bingkai asal lagu itu lapan tahun lalu semasa dia menjadi pelajar di Universiti Multimedia, Cyberjaya. Dia berusia 22 tahun ketika itu dan merupakan pelajar yang berulang alik antara Cheras dan Cyberjaya sambil diiringi oleh Lebuhraya MEX yang aman.

Dia mendakwa bahawa dia akan mengelamun senyap sepanjang perjalanan, berasa sunyi kerana dia tidak menghidupkan radio selama bertahun-tahun. Dia akan mengarang lagu dalam otaknya, dan lagu Angin adalah hasil daripada proses kreatif ini. “ Lagu ini tiada kaitan dengan hidup saya pun. Saya suka berhalusinasi, memikirkan tentang pengalaman orang lain dan mencipta senario yang dialami orang selain daripada pengalaman saya sendiri. Lagu ini tidak mempunyai makna tersendiri dalam hidup saya.” “Saya sekadar mahu mencipta sebuah lagu yang saya suka dan untuk pendengar juga suka apa yang mereka dengari ” terang Mafarikha tentang maksud di sebalik lagu ini.

Berbanding daripada lagu-lagunya yang lain, lagu ini mempunyai sesuatu yang berbeza buat Mafarikha. “Prosesnya berbeza kali ini. Untuk single-single saya yang sebelum, saya akan menggunakan perkhidmatan penulis-penulis lain dan sekadar menyanyikan apa yang telah ditulis setelah lagunya siap. Kali ini saya turut serta di dalam prosesnya dari awal sampai akhir. Saya juga yang menulis lagu dan lirik, dan sentiasa menukar pendapat bersama produser Pi’e dan ahli-ahli Luncai Emas tentang apa yang sedap, apa yang perlu diubah, mesej apa yang ingin disampaikan dan sebagainya.”

Selepas 7 single, Mafarikha kini percaya lagu Angin akan memajukannya dan membawanya lebih jauh berbanding single lain.

Kini video lirik untuk lagu Angin boleh didapati di YouTube. Lagu oleh Angin tidak lama lagi akan tersedia kepada pendengar pada semua perkhidmatan penstriman, termasuk Spotify, JOOX, Deezer, iTunes dan lain-lain.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *