Wed. May 22nd, 2024

Negara kita mencapai kemerdekaannya pada 31 Ogos 1957, dan Malaysia kemudiannya diwujudkan pada 16 September 1963. Malaysia telah mengatasi banyak halangan sepanjang tahun, dan hari ini ia adalah Keluarga Malaysia yang mencari kebebasan daripada penjajahan, penganiayaan, sekatan kepercayaan, pertuturan. sekatan, dan ketakutan terhadap penyakit yang boleh membawa maut.

Media Prima Berhad telah melancarkan kempen #bebasbersama sempena sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia yang akan datang bagi menyemarakkan semula semangat nasionalisme dan menggalakkan rakyat Malaysia, khususnya generasi muda, memahami kepentingan sambutan bulan kemerdekaan ini.

Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad akan menyiarkan drama pendek berdurasi 15 minit bertajuk “3 Sekawan” di stesen TV3, TV9, 8TV, dan ntv7 pada Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia khusus untuk kempen #bebasbersama. Penggambaran untuk drama ringkas ciptaan Zeel Production Sdn Bhd ini berlangsung di Perlis. Dato Rahim Razali, Kazar Saisi, Redza Rosli, Sherry Ibrahim, Ummar Shakur, Camans Kong, Rudtra a/l Manivanan, Sathiya, dan Mandy Chong hanyalah beberapa daripada penghibur veteran negara yang muncul di dalamnya.

3 Sekawan menceritakan bagaimana Faiz sekeluarga pulang ke dusun sempena cuti Hari Kebangsaan untuk berjumpa datuk. Faiz bertemu semula dengan Ah Chong dan Danush, dua orang rakannya. Sebelum Hari Kebangsaan, Atok membincangkan kepentingan sebenar kemerdekaannya. Selepas mendengar perkongsian cerita Atok, Faiz mendapat idea untuk menyambut Hari Kebangsaan tetapi tindakan mereka telah menimbulkan huru-hara di kalangan penduduk kampung.

Apakah yang dilakukan oleh Faiz dan rakan-rakannya sehingga menimbulkan kekecohan di kalangan penduduk kampung? Drama pendek 3 Sekawan yang menyentuh perasaan dan penuh mesej akan disiarkan di TV3 pada pukul 9:00 malam, TV9 pada pukul 10:30 malam, dan DIDIKTV KPM pada pukul 9:00 pagi pada 31 Ogos 2022; 8TV pada 12:00 AM pada 1 September; dan 16 September 2022. (TV3 pukul 9.00 malam, TV9 pukul 8.15 malam, DIDIKTV KPM pukul 9.30 pagi, 8TV pukul 11.30 malam). Drama ringkas ini juga boleh ditonton di portal video www.tonton.com.my.

Seiring dengan pengaturcaraan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia, Rangkaian Televisyen Media Prima turut menyiarkan pelbagai rancangan menarik di stesen TV3 dan TV9.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *